Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιήσουμε τον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση στον ιστότοπό μας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και την πολιτική των cookies μας.

Μηλιά

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια

Διεύθυνση

Βλάτος, Βάθη Χανίων, Χανιά, Χανιά 73012 ,Ελλάδα

Τηλέφωνο/α

2821046774, 6945753743

Ιστότοπος

Πληροφορίες

Πριν τριάντα χρόνια που αρχίσαμε να “φλερτάρουμε¨ με την ιδέα της δημιουργίας ενός εναλλακτικού και αειφόρου εγχειρήματος που θα περιείχε τους όρους τουρισμός και οικολογία, μόνο σαν τρελό και παράτολμο σχέδιο φαινόταν στα μάτια των ανθρώπων της περιοχής.
Πιστέψαμε στο όραμα του Ιάκωβου Τσουρουνάκη που ήθελε να δει την Μηλιά να παίρνει ζωή ξανά μετά από τέσσερις δεκαετίες εγκατάλειψης και αλόγιστης ανθρώπινης διαχείρισης, που είχαν φέρει τον τόπο σε άσχημη κατάσταση περιβαλλοντικά. Ήθελε να αρχίσει να καλλιεργεί την γη ξανά και να παράγει βιολογικά προϊόντα, να αναδασώσει , να έχει μία μικρή κτηνοτροφική μονάδα, να περισώσει ότι είχε μείνει από τα χαλάσματα των σπιτιών του Μεσαιωνικού Οικισμού.

Στάθηκε τυχερός σε εκείνο το σημείο, περίπου το 1982, γιατί βρήκε τον κατά πολύ νεότερο του Γιώργο Μακράκη, έναν συγχωριανό του που και η δική του οικογένεια είχε περιουσία εκεί και έτσι μοιράστηκαν την ‘’κουζουλάδα’’ και ξεκίνησαν να δουλεύουν. Κάπου στην μέση αυτής της διαδρομής γεννήθηκε και η ιδέα της μετατροπής των παλαιών σπιτιών σε ξενώνες. Το 1990 κατάφεραν να εντάξουν την ιδέα προς χρηματοδότηση στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg και να συνεχίσουν την ανακαίνιση, φάση που κράτησε τρία χρόνια.

Και εκεί βέβαια διάλεξαν τον δύσκολο δρόμο και σεβάστηκαν απόλυτα τα χαλάσματα αναπαλαιώνοντας τα με μεγάλη προσοχή ώστε να μην χαθεί η ταυτότητα τους. Εσωτερικά οι χώροι κρατήθηκαν ως είχαν και έγιναν μόνο μικροαλλαγές για να προστεθούν μπάνια και εξωτερικά διαμορφώθηκαν αυλές και καλντερίμια. Η μορφολογία του εδάφους δεν άλλαξε επίσης διατηρώντας αναλλοίωτη την αμφιθεατρική αρχιτεκτονική του οικισμού και συμβάλλοντας στην αρμονία των κτισμάτων με το φυσικό περιβάλλον. Οι πέτρες και τα ξύλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν εξ ολοκλήρου από την Μηλιά και τα κοντινά χωριά, οι εργασίες ήταν χαμηλής κλίμακας κάτι που ταίριαζε απόλυτα στον Χώρο, η τεχνική του χτισίματος παρέμεινε η ίδια που προϋπήρχε. Οι τεχνίτες και οι εργάτες που δούλεψαν ήταν αποκλειστικά από τα γύρω χωριά και συνολικά οι πόροι χρησιμοποιήθηκαν πλήρως και ο περιβαλλοντικός επηρεασμός από τις εργασίες ήταν σχεδόν μηδαμινός.

Έτσι την Άνοιξη του 1993 με χαρά ξεκίνησαν την λειτουργία των ξενώνων και ενός μικρού εστιατορίου που χρησιμοποιούσε αποκλειστικά τα προϊόντα που παράγονταν επί τόπου αλλά και της γύρω περιοχής. Τότε ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τους επισκέπτες του νησιού αλλά και για τους ντόπιους και έτσι αργά αλλά σταθερά στέφθηκε με επιτυχία.

Πέντε χρόνια αργότερα προστέθηκε, ο Τάσος, εξ Αθηνών ορμώμενος, που στάθηκε τυχερός να πέσει πάνω σε αυτούς τους ανθρώπους και μοιράστηκε το πάθος τους. Το 2000 δημιουργήσαμε ένα καινούργιο εστιατόριο πάνω στις ίδιες αρχές που διέπουν τον χώρο, όπου σήμερα από πολλούς επισκέπτες μας θεωρείται ένας από τους πιο ατμοσφαιρικούς χώρους στο νησί. Σήμερα την Μηλιά κατευθύνουν κυρίως ο Γιώργος και ο Τάσος, όπου μαζί με τους συνεργάτες τους συνεχίζουν την προσπάθεια με την παλαιά πυξίδα.


Μηλιά - Περιγραφή

Η επιχείρηση μας, Μηλιά βρισκεται στη διεύθυνση Βλάτος, Βάθη Χανίων Χανιά, Χανιά και δραστηριοποιείται στην κατηγορία Ενοικιαζόμενα Δωμάτια. Για περισότερες πληροφορίες παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 2821046774.

Tags

ενοικιαζόμενα δωμάτια Βλάτος, διαμονή Βλάτος, σουίτες Βλάτος, ξενώνας Βλάτος, studios Βλάτος, εστιατόριο Βλάτος, Χανιά, rooms to rent Vlatos, Chania

Βίντεο

Social Media